Ikea loungemöbler Sollerön, bra och dåligt?

Ikea loungegrupp Sollerön – Styrkor och svagheter.

Ikea har länge haft utemöbler men för ett par år sedan kom serien Sollerön som på allvar konkurrerar med övriga produkter. Ikea Sollerön har den rätta loungekänslan som sommarmöbler ska ha och är faktiskt en riktigt toppenserie! En lounchegrupp ska ha den rätta känslan, det ska vara sommar och det ska vara avslappnande. Samtidigt så ska utemöbler vara bekväma, kanske inte som en solstol men man ska kunna sitta bekvämt och läsa en bok eller tidning. Loungemöbler ska även inbjuda till sällskap och kaffe eller öl och vin med vänner.

Loungegrupp är dock inte en matplats vilket många inte riktigt inser. Det går absolut bra att konsumera mat i en loungegrupp men man sitter inte upprätt och med ett högt bord. Nej, soffbordet ska vara lågt med fokus på att lätt kunna ställa drinkglaset bredvid den halvlästa boken som du håller på och läser. Mat får lov att konsumera så gott det går. Många äldre är vana vid de klassiska stolarna och bordet och har svårt att ställa om sig, men så är det bara! Lounchegrupp ska vara sommrig, det ska vara avslappnat och det ska vara medelhavskänsla.

Ikea Sollerön

Sollerön finns i konstrotting med ljusbrun design vilket ger en härligt somrig känsla. Färgen är helt rätt!

Hela Sollerön serien kan köpas i enskilda sektioner så du kan bygga ihop den kombination som passar dig bäst. Ska det vara tre-sits soffa eller 2-sits eller högnsoffa? Inget problem du köper de delar du behöver. Armstöd eller inte? Du väljer. Köp en sitt sektion och två armstöd och vips så har du en fåtölj.

Sollerön skiljer sig från vissa andra loungegrupper med armstöden som är låga, fördelen är att det blir en mer öppen känsla på soffgruppen samtidigt som det fortfarande finns stöd för armarna. Nackdelen är att det bara är hörnmoduken som erbjuder mjöjligheten att slänga upp benen i soffan och fortfarande sitta skönt.

Ikea Sollerön har förvaring under sittdynan. Det är ett lock som man kanlyfta upp och sen kan man lägge ner sitt och ryggkudde därunder. Men det är inte någon stabil botten utan enbart en tunn plastbit utan börkraft som mer fungerar som en lätt isolering mot uderlaget, bra exempelvis om soffgruppen står direkt på gräsmattan men en riktigt botten kade förstås varit bättre, och dyrare. Dynorna som Ikea säljer till finns i två olika varianter, en tjocker och en lite tunnare. Olika färgalternativ finns också. Man sitter bra i soffan och speciellt med de tjocka kuddarna.

Soffbord för loungemöblerna finns också hos Ikea men det är inte något vidare snyggt alternativ. Det som finns är så pass fult att till och med Ikeas designer valt bort det för miljöbilderna med Sollerön. Dvs bilder där Sollerön möblegrupp har ställts i en designad utomhusmiljö så man ska få en känsla hur gruppen ser ut tillsammans med en omgivning, se exempelbilderna i denna artikel. I dessa fall har man istället valt att nyttja fotpallen som bord, dvs den fyrkantiga sittdelen. Då finns ingen riktig bordsyta, detta funkar okej så länge man inte ställer höga tunna glas med hög fot på ”bordet” för då kan de trilla då ytan inte är helt fast. Annars funkar det ändå bra i de flesta fallen. Vill man ha en fast och helt stabil yta så får man i skrivande stund istället hitta loungebordet hos någon annan leverantör, om man inte väljer Ikeas alternativ förstås som helt saknar loungekänsla.

Ikea Sollerön bra och dåligt:

Bra

 • Rätt loungekänsla
 • Modulsystem, du kan själv designa din soffgrupp exakt som du vill ha den
 • Kommer i mindre delar och i lådor som är lättare att transportera
 • Låga armstöd ger öppnare känsla
 • Avtagbart tyg till kuddarna
 • Prisvärd
 • Förvaring under sitsen

Dåligt

 • Ingen riktig botten i förvaringsutrymmet under sitsen (Å andra sidan erbjuder nästa inga andra tillverkare förvaring under sitsen)
 • Bara hörnmodulen ger möjlighet till att slänga upp benen i soffan (Sittmodul kan dock nyttjas till att byggen en divandel som alternativ)
 • Ikea har inget matchande soffbord med loungekänsla
 • Det finns billigare alternativ på marknaden, men oftaste då i enklare utföranden

Ja, Ikea Sollerön är en riktigt bra loungegrupp. Passa på så länge den går att köpa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.